آیا تا به حال کشتی باربری را از نزدیک دیدهاید؟ میدانید تمام کشتیهای باربری که در اقیانوسهای جهان حرکت میکنند، بخشی از کشتی باربری برای حمل و نقل بینالمللی هستند. اما یک سؤال مهم پیش میآید که آیا تمام این کشتیهای باربری با هم یکسان میباشند یا متفاوت هستند؟ همچنین چرا دانستن تفاوت این کشتیها از چه نظر اهمیت دارد؟
در جواب سؤال اول باید بگوییم؛ بله انواع گوناگونی از کشتیهای باربری وجود دارند و در جواب سوال دوم هم باید بگوییم که مسلماً شناخت دقیق انواع کشتیهای باربری لازمه حمل و نقل دریایی موفق و بهینه است. در این بخش به انواع کشتیهای باربری و ظرفیت کشتیهای باربری و بزرگترین کشتی دنیا خواهیم پرداخت، تا آخر همراه ما باشید و از این اطلاعات ارزشمند بهرهمند شوید.
انواع کشتی باربری
کشتیهای باربری هم همانند سایر وسیلههای حمل و نقل انواع مختلفی دارند که هریک تفاوتهایی از جمله نوع، کارایی، ظرفیت را دارا هستند. در ادامه به انواع این کشتیهای باربری میپردازیم که عبارتند از:
کشتیهای باربری عمومی
کشتیهای باربری عمومی ظرفیت قابل توجهی دارند اما توجه داشته باشید که فضای مناسب برای کانتینرهای معمولی که عموماً در حمل و نقل بار مورد استفاده قرار میگیرند را ندارند. لازم به ذکر است که این کشتیها، جرثقیلهای تعبیه شده مخصوص برای عملیات بارگیری و تخلیه در بنادر را دارا هستند.
کشتیهای کانتینری
یکی دیگر از انواع کشتیهای باربری، کشتیهای کانتینری هستند. این کشتیهای باربری به دلیل قدرت بالایی که دارند مناسب حمل بار خشک با کانتینرها هستند. کشتیهای باربری کانتینری برای ارسال بار به کشورهای دیگر به ویژه ارسال بار به عمان به دلیل موقعیت جغرافیایی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
بخش بزرگی از تجارت اقیانوسها با ظرفیت باربری این کشتیهای باربری صورت میگیرد علاوه بر این این کشتیها (کشتیهای باربری کانتینری)، برای حمل و نقل کانتینرهای استاندارد که بر اساس مقررات ISO تنظیم شدهاند، مناسب است. در کل این کشتیهای باربری خودکار بوده و با جرثقیل دروازهای بارگیری و تخلیه میکنند.
کشتیهای فله بر
کشتیفله بر جزوی از کشتیهای باربری است، طراحی این کشتی به گونهای است که برای حمل و نقل محمولههای فلهای و بسته بندی نشده از جمله غلات، زغال سنگ، سنگ معدن، کلافهای فولادی و سیمان در انبارهای بار مناسب باشد.
اولین کشتی فله بر تخصصی در سال 1852 طراحی و ساخته شد و بعد از آن حمل و نقل دریایی توسعه یافت و جا به جایی مداوم این کشتیها در نتیجه باعث افزایش ظرفیت، کارایی و پیچیدگی آنها شد. امروزه فله برها به صورتی طراحی شدهاند که ظرفیت، ایمنی، کارایی و دوام محمولهها در حین جا به جایی افزایش یابد.
تانکرهای نفتی
تانکرهای نفتی نوعی از کشتیهای باربری هستند و ظرفیت زیاد و حجیمی دارند. این کشتیهای باربری مخزن مخصوصی برای حمل و نقل نفت خام داشته و تفاوتهایی با دیگر کشتیهای باربری از جمله نشتی بودن در برابر روغن، مقاومت ساختاری و سیستم پمپاژ برای بارگیری و تخلیه سوخت را دارا هستند. تانکرهای نفتی به دلیل اندازه بسیار بزرگی که دارند باید در دریاهای آزاد پهلو بگیرند، همچنین میتوانند تا دو میلیون بشکه نفت را حمل کنند.
کشتیهای حمل گاز
کشتیهای حمل گاز همانطور که از نامش پیدا است از کشتیهای باربری محسوب میشود که برای حمل گاز به نقاط مختلف دنیا به کار گرفته میشود، همچنین در تانکرهای نفت مورد استفاده قرار میگیرد.
کشتیهای حمل گاز به دو دسته تقسیم میشوند که عبارتند از: LNG و LPG
- LNG در نگهداری گاز طبیعی مایع تخصص دارند
- LPG گاز نفتی مایع تخصص دارند.
از تفاوتهای اصلی این دو میتوان به مشخصات فنی آنها اشاره کرد چرا که LNGها، گاز را در دمایی حدودا تا -170 درجه سانتیگراد، LPG ها گاز را حدودا تا -50 درجه سانتیگراد و با فشار 18 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع حمل میکنند. علاوه بر این تفاوتهای ذکر شده، LNGها با مخازن کروی بزرگی که دارند روی عرشه به طور قابل توجهی دارای تفاوت هستند.
کشتیهای یخچال دار یا ریفری
کشتیهای یخچال دار یا ریفری برای حمل مواد غذایی و کالاهای فاسد شدنی چون میوه و سبزیجات طراحی شدهاند؛ باید در طول سفر در شرایط خوبی نگهداری شده و سالم به مقصد برسند به همین علت وجود این کشتیها در تجارت و حمل و نقل از اهمیت بالایی برخوردار است.
نکته مهمی که درباره کشتیهای یخچال دار وجود دارد آن است که این کشتیها به عملیات حرارتی ویژهای نیاز دارند به خصوص باید دمای بسیار پایین خود را حفظ کنند تا ضرری به کالاها وارد نشود. علاوه بر این، این کشتیها به طور ویژه برای حمل بارهای واحد کانتینری طراحی شدهاند و هر کانتینر دارای واحد یخچالی جداگانه است.
کشتیهای رول دار
کشتیهای رول دار برای حمل و جا به جایی محموله های چرخ دار از جمله: کامیون، اتومبیل، تریلر و کامیون های نیمه تریلری که قابلیت سوار و خارج شدن از کشتی را دارا هستند طراحی شدهاند و استفاده فراوانی از این کشتیها میشود.
کشتیهای چند منظوره
کشتیهای چند منظوره همانگونه که از نامش مشخص است در حمل بارهای گوناگون با ابعاد و اندازههای متفاوت به کار گرفته میشد. به عنوان مثال این کشتی میتواند همزمان محمولههای مایع، جامد و محمولههای عمومی را منتقل کند.
بزرگترین کشتیهای باربری دنیا
آیا تا به حال به این فکر کردهاید که بزرگترین کشتی جهان کدام است و چه نامی دارد؟ در ادامه به چند کشتی بزرگ دنیا که بسیار معروف هم است خواهیم پرداخت، تا آخر همرامان باشید.
Ever Ace اولین کشتی بزرگ جهان
Ever ACE بزرگترین کشتی باربری دنیا است که در این حوزه شناخته شده و بسیار معروف میباشد. میدانید ظرفیت این غول چقدر است؟ این کشتی باربری ۴۰۰ متر است که ۲۴ ردیف کانتینر را در کنار یکدیگر دارا است که وسعت بزرگی به اندازه ۵۳/۶۱ متر را دارد.
این کشتی عظیم الجثه توسط صنایع سامسونگ در کره جنوبی طراحی و ساخته شد. موتور اصلی، یک موتور دو زمانه Wartsila متشکل از 11 سیلندر با 70950 کیلو وات قدرت است که کشتی را به سرعت 22.6 گره دریایی به حرکت درمیآورد.
HMM Algeciras دومین کشتی بزرگ دنیا
HMM Algeciras نیز از بزرگترین کشتی کانتینری جهان محسوب میشود که مقام دوم را کسب کرده است، این کشتی (EVER ACE ) رتبه خود را در جولای 2021 به دست آورد. از مشخصات این کشتی میتوان به ظرفیت آن که ۲۳۹۶۴ TEU است و تنها ۲۸ کانتینر را دارا است اشاره داشت، علاوه بر آن این کشتی با پرچم پاناما 399.9 متر طول و 33.2 مترعمق دارد.
HMM Algeciras از پیشرفتهترین کشتیهای کانتینری در جهان است که توسط شرکت کشتی سازی و مهندسی دریایی دوو تولید و ساخته شده است؛ نکته قابل توجهی که درباره آن وجود دارد این است که جزئی از دوازده کشتی کانتینری 24000 TEU دوستار محیط زیست است.
HMM Oslo، سومین کشتی باربری بزرگ دنیا
یکی دیگر از بزرگترین کشتیهای باربری جهان HMM Oslo است که توانسته جایگاه سوم دنیا را کسب کند. علاوه بر این کشتی، خواهرش نیز اولین سفر خود را در سال ۲۰۲۰ شروع کردند، این کشتیها همانند سایر کشتیهای بزرگ باربری توسط صنایع سنگین سامسونگ ساخته شدهاند.
کشتی HMM Oslo مشخصاتی از جمله: دارای پرچم پاناما، 400 متر طول، 61.50 متر عرض و حداکثر آبش 16.50 متر را دارا است. HMM Oslo دارای ظرفیت حمل 23792 TEU است که تنها 172 TEU کمتر از HMM Algeciras، بزرگترین کشتی جهان است.
MSC Gulsun، چهارمین کشتی باربری بزرگ
MSC Gulsun، کشتی بزرگ باربری در جهان است که توانسته مقام چهارم را در میان سایر کشتیهای باربری کسب کند و توسط شرکت کشتیرانی مدیترانه اداره میگردد.
این کشتی به دلیل عرض عظیم ۶۲ متری توانست ۲۴ ردیف کانتینر را در کنار هم حمل کند که به همین علت از اولینهای تاریخ به شمار میرود و از ظرفیت: 23756 TEU و طول: 399.9 متر برخوردار است.
ظرفیت کشتیهای باربری
امروزه حدودا ۵۰۰۰۰ کشتیهای بتربری در سر تا سر دنیا وجود دارند که در حال حرکت و فعالیت میکنند. مثلا کشتیهای کانتینری ۹۰ درصد محمولههای غیر فلهای را حمل میکنند؛ کشتیهای کانتینری مدرن توانایی حمل محموله تا ۲۴۰۰۰ TEU را دارند.
ظرفیت کشتی کانتینری در واحدهای معادل بیست فوت (TEU)است. بارهای معمولی نیز ترکیبی از کانتینرهای استاندارد ISO 20 فوتی (1-TEU) و 40 فوتی (2-TEU) هستند. اکنون این کشتیها با نفتکشهای نفت خام و کشتیهای فلهبر بهعنوان بزرگترین تجارتکنندگان رقابت میکنند.
و یا کشتیهای فلهبر 21 از ناوگان کشتی رانی جهان از نظر اندازه را تشکیل میدهند؛ کشتیهای مینی فلهبر نیز تا کشتیهای سنگ معدن ماموت توانایی حمل 400000 تن وزن (DWT) را دارند. این کشتیها از نظر تخلیه بار به دو دسته تقسیم شدهاند، برخیها میتوانند محموله خود را تخلیه کنند اما برخی برای تخلیه به امکانات بندری نیاز دارند. در این مقاله به انواع کشتیها پرداختیم و اطلاعات مفیدی را فراهم کردهایم تا شما این مطالب را به دانستههای ارزشمند خود بیفزایید، ممنون که تا آخر همراهمان بودهاید.