ترانشیپ کالا چیست ؟ : یکی از مهمترین قسمتهایی که در حوزه واردات و صادرات کالا وجود دارد و از نقش مهمی برخوردار است فرآیند ترانشیپ و ترانزیت میباشد.
تجارت و حمل نقل کالاها در حوزه بین المللی به عواملها گوناگونی بستگی دارد؛ در اکثر اوقات کالاها به صورت مستقیم وارد کشور مقصد نمیشود و قابلیت بارگیری و انتقال مستقیم را دارا نیست که در همین جهت برای انتقال کالای مد نظر خود به کشور مقصد باید از طریق کشور میانی یا کشور واسطه، نقل و انتقالات را انجام داد. این انتقال به اینگونه انجام میگیرد که نخست کالا به کشور واسطه منتقل شده و با تغییر وسیله حمل و نقل ارسال کالا به کشور مقصد انجام میشود. به این روش در زمینه تجارت ترانشیپ میگویند.
ترانشیپ تنها یک منظور دارد آنهم دور زدن تحریم ها علیه کشور مقصد است و نسبتا در کاهش هزینه های حمل و نقل هم اثرگذار است. در واقع ترانشیپ زیر مجموعه ترانزیت کالا است که در ادامه به تفاوت های این دو فرایند خواهیم پرداخت.
فرآیند ترانشیپ یعنی انتقال کالا به مقصد میانی سپس مقصد اصلی؛ از ترانشیپ زمانی استفاده میکنند که هیچ گونه مسیر مستقیمی برای ارسال کالا به مقصد وجود نداشته باشد. ممکن است برای تغییر وسیله حمل و نقل در طول سفر به این فرایند روی آورده شودبه عنوان مثال بار از کشتی تخلیه شده و به هواپیما انتقال داده میشود. یکی دیگر از دلایلی که باعث انجام ترانشیپ میشود ادغام کردن کالاهای کوچکتر به یک محموله بزرگ یا برعکس است.
اغلب کسانی که در تجارت و بازرگانانی که در حوزه بین الملل سر و کار دارند با قوانین کشور مقصد و فرآیند ترانشیپ آشنایی داشته و بر اساس آن قانونها عمل میکنند.
مشکلات گمرکی یا ممنوعیت ورود کالا از جمله مواردی است که بر سر راه تجارت افراد قرار میگیرد که ناچار به برگشت کالا و یا ترخیص کالا از یک گمرک دیگر هستند. یکی از اصلی ترین مشکلاتی که سر راه تجار و بازرگانان قرار میگیرد تحریمهای موجود میباشد، در تحریمها ورود بعضس از کالاها ممنوع است و قوانین سختی برای ان ها اعمال میشود. در چنین شرایطی ترانشیپ کالا یا روش حمل و نقل ترکیبی میتواند در رفع این مشکلات موثر واقع شود.
آیا خدمات ترانشیپ یک رویه گمرکی است؟
خدمات ترانشیپ یا ترانشیپمنت کالا یک رویه گمرکی نیست و در زمانهایی مورد استفاده قرار میگیرد که در واردات و صادرات کالا مشکلات متعددی از جمله تحریم ها و هزینه های گزاف حمل و نقل به وجود بیاید.
ترانشیپ کالا چگونه صورت میگیرد؟
بعد از آنکه با ترانشیپ آشنا شدید بهتر است با نحوه انجامش هم آشنا شوید. مواقعی که کالا به دلیل برخی مشکلات ممکن نیست در مقصد مد نظر تخلیه شود از ترانشیپ کمک گرفته میشود. لازم است بدانید این فرایند بیشتر برای بستههای کانتینری کار آمدتر است.
بعد از اینکه کانتینرها در مبدا بارگیری میشوند در بنادری که قرار است فرایند ترانشیپ انجام شود محمولات خود را تخلیه میکنند به طوری که محمولات مجدد روی وسیله حمل و نقل دیگری چون کشتی قرار میگیرند تا در آخر به مقصد اصلی خود ارسال شوند. در فرایند این کار شرکت های متعددی از جمله شرکتهای حمل و نقل دریایی ، زمینی و هوایی بین المللی وجود دارند که دخیل بودهاند؛ نکته مهمی که وجود دار این است که هماهنگی ها باید قبل از تخلیه و بارگیری در این شرکتها صورت گیرد.
برای اینکه در حین کار با مشکلات مختلفی روبه رو نشوید بهتر است قبل از انجام از تمام شرایط و قوانین حاکم بر آن مطلع شوید. ممکن است برای حمل کالا به روش های راحت تر و کم هزینه تری روی آورده و دیگر به ترانشیپ نیازی نداشته باشید اما برای برخی از تجار از این روش برای کاش هزینههای خود استفاده کنند.
برای اینکه درک بهتری نسبت به ترانشیپ داشته باشیم کشور آفریقای جنوبی را در نظر بگیرید که به طور مستقیم امکان ارسال به این کشور دور دست نا ممکن است که در این راستا تجار برای ارسال کالای خود ناچاراند به ترانشیپ روی آورده و از آن کمک بگیرند. در کل برای انتقال کالا از یک مسیر، بهتر است از فریت بار بهره ببرید مثلا ارسال بار به کشورهایی چون آلمان ، استرالیا ، کانادا و غیره به راحتی با فرآیند فریت بار امکان پذیر میباشد.
برای اینکه از شرایط فریت بار به کشور های مختلف بیشتر آشنا شوید می توانید از لینک های زیر استفاده کنید :
دلایل انجام ترانشیپ کالا
تجار و بازرگانان دلایل گوناگونی برای انتخاب و انجام فرآیند ترانشیپ دارند که در ادامه به برخی از آنها خواهیم پرداخت که عبارتند از:
- به دلیل اینکه صادرات و واردات مستقیم کالا هزینه بالاتری دارند از این روش برای کاهش هزینهها استفاده میکنند.
- نبود بندر برای تخلیه و بارگیری در کشور مقصد
- نبود یکروش مستقیم برای انتقال کالا از کشور مبدا به کشور مقصد
- نبود امکانات و تجهیزات کافی برای تخلیه و بارگیری محمولات در بندر مقصد نهایی
- به دلیل وجود تحریمها ممکن است ورود برخی از کالاها به صورت مستقیم به کشور مقصد ممنوع باشد که در این سو از ترانشیپ میتوان استفاده نمود و تحریمها را دور زد.
ترانزیت و ترانشیپ چه تفاوتهایی دارند؟
از فرایندهای رایج و شناخته شده در حوزه تجارت بین المللی، ترانزیت کالا و ترانشیپ کالا هستند و تمام کسانی که در این زمینهها فعالیت دارند با این دو فرایند آشنایی دارند. ممکن است برای افرادی که تازه وارد این حوزهها شدهاند تفاوت ترانزیت و ترانشیپ را ندانند به همین علت در ادامه مفهوم ترانزیت را شرح میدهیم.
به فرایندی که کالای گمرک نشده از یک گمرک به گمرک دیگری انتقال داده میشود ترانزیت میگویند؛ به کالاهایی کالاهای ترانزیتی گفته میشود که از طرف فروشنده ارسال شده اما هنوز به دست خریدار نرسیده است. ترانزیت یک فرایند بین المللی که به قوانین مختص هر کشور بستگی دارد. بالعکس به فرایندی که کالا ابتدا با نظارت گمرک وارد یک منطقه گمرکی میشود و پس از آن با تغییر وسیله حمل و نقل به مقصد دوم ارسال میشود ترانشیپ گفته میشود به عنوان مثال از این روش میتوان برای ارسال بار به انگلیس استفاده کرد.
در فرایند ترانزیت هیچ تغییری در ابزار حمل و نقل ایجاد نمیشود و فقط کالا توسط وسیله حمل و نقل اصلی از یک گمرک وارد گمرک دیگری میشود. اما در فرآیند ترانشیپ تغییراتی در وسیله حمل و نقل ایجاد میشود. مثلا ممکن است کالا ابتدا با کشتی وارد گمرک کشور میانی شود و سپس با وسیلهای چون هواپیما به مقصد دوم صادر شود.
قیمتهای متفاوتی برای ترانزیت کالا و ترانشیپ کالا وجود دارد که در کشورها نسبت به قانون و مقررات آنها تعیین میشود. همچنین سیاستهای رقابتی به میزان زیادی بر روی هزینه ی این دو فرایند تاثیر میگذارند.
در ترانزیت کالا تجار مجبور است پرونده گمرکی را تشکیل دهد و حق گمرک را پرداخت کند اما لزوما به این معنی نیست که در فرآیند ترانشیپ نباید حق بیمه را پرداخت کرد.
در دو فرایند جابجایی کالا باید مطابق با قوانین و مقررات کشور مقصدی که بار در ان تخلیه و بارگیری میشود عمل کرد و تمام هزینه های گمرکی مطابق با تعرفه های کشورهای مقصد و مبدا را پرداخت.